קצת על הגינה האקולוגית
אדריכלים רבים מתבקשים לעצב גינה אקולוגית ללקוחותיהם. מהי גינה אקולוגית? מדובר בגינה יפהפייה, ידידותית לסביבה המצריכה תחזוקה נמוכה מאוד. כדי לשמוע עוד על הטרנד המסקרן של גינות אלו, אספתי כמה נקודות שמאפיינות את הגינות הללו ויכולות לסייע למי שרוצה ליצור גינה אקולוגית אצלו או אצל אחרים:
בחירה חכמה של צמחייה:
לגינות אקולוגיות יש לבחור צמחים שמותאמים לאופי האקלים הישראלי. אלה צמחים שאינם מצריכים כמויות רבות של מים והם שכיחים מאוד בנופי ארצנו. בנוסף, צמחים אלו חזקים ועמידים להפליא בפני התקפות של חרקים ומחלות שונות. לעיתים הם יזדקקו להגנה נוספת ובמקרים כאלו, בעלי הגינה ירססו אותם בתכשירי הגנה נטולים כימיקלים רעילים.
יצירת חממה לחרקים ולציפורים:
המטרה של יצירת גינה אקולוגית היא לא רק ליצור סביבה שנעימה לנו, בני האדם, אלא גם ליצורים הקטנים החיים מסביבנו. אחרי הכל, ציפורים וחרקים חיוניים לאיזון האקולוגי. לכן, כאשר אדריכלים מתבקשים לעצב גינה אקולוגית, הם מעצבים סביבה המתאימה גם להם: סביבה כוללת שבה כל המרכיבים חיים ביחד ומסייעים זה לזה.
שימוש מועט (אם בכלל) בדשא:
אדריכל נוף שרוצה ליצור גינה אקולוגית באמת יקצה שטח מצומצם ומינימאלי לדשא טבעי. תחזוקת הדשא נחשבת למזהמת ביותר: מכסחות הדשא מזהמות את האוויר בצורה שלא תיאמן. בנוסף, הדשא מצריך השקיה תכופה ומייקר משמעותית את חשבון המים. התחזוקה השוטפת והעלויות הכרוכות עשוית להעיק מאוד על בעלי הגינה. במקום דשא, התייעצו עם ארכיטקט כדי שימליץ לכם על פרחים רכים וצבעוניים, בריכת מים יפה, עצים וכו' שיוכלו להחליף את הדשא המיותר. גם השימוש בחצץ או תחליפים אחרים מומלץ במיוחד והוא תופס פופולאריות רבה בארצנו, מכיוון שבניגוד לדשא טבעי, הוא אינו מצריך תחזוקה רבה ואין צורך להשקותו.
שימוש בעצים, המייצרים חמצן ואוגרים פחמן:
עצים הם מרכיבים חשובים בגינה אקולוגית, אך יש לקחת בחשבון שהם עשויים לגדול למימדי ענק ולזלול את המשאבים של צמחים קטנים ועדינים יותר. כך הם עלולים לחסל כל מה שנמצא סמוך אליהם. לכן, הרבה עצים נפלאים ויפהפיים אינם פרקטים בגינות. אפשר להתייעץ עם ארכיטקט שיעזור לכם לבחור בחכמה את מיני העצים. לעיתים הוא יבחר בעצי פרי, המספקים מזון לציפורים (אך מאידך, נחשבים למלכלכים למדיי).
שתילת שיחים המספקים מזון לחרקים:
גם השיחים חיוניים מאוד לגינה האקולוגית. אפשר לשתול בגינה שיחים שמספקים מזון לחרקים שונים (כגון פרפרים). שיחים אלו יספקו לבעלי הגינה הזדמנות נפלאה לצפות בחרקים המטפסים על הפרחים. בחודשי החורף הקשים, שיחים יכולים לספק מזון לציפורים. גם שיחים מטפסים מומלצים לגינות אקולוגיות, מכיוון שציפורים אוהבות לקנן בהן והם מושכים סוגים רבים של חרקים.